Ponedjeljak , 18 Juni 2018
Sjećanje na svećenika Josipa Divića čije je ime neizostavno u plejadi zaslužnih Kakanjaca

Sjećanje na svećenika Josipa Divića čije je ime neizostavno u plejadi zaslužnih Kakanjaca

U plejadi zaslužnih Kakanjaca neizostavno ime je i svećenika Josipa Divića, župnika u Kaknju, koji je gotovo cio život ugradio u svoj poziv i boljitak grada i njegovih stanovnika. Rođen je 1890. godine u Kreševu, a nakon završene Isusovačke gimnazije u Travniku upisuju se na Teološki fakultet u Sarajevu, da bi posljednje dvije godine studiranja proveo u Zagrebu.

U njegovoj biografiji zapisano je da je nakon završene Teologije kratko vrijeme bio zamjenik župnika u Katedralnoj crkvi u Sarajevu, te zamjenik biskupa Vrhbosanske nadbiskupije.

josip_d

Krajem 1919. po dekretu biskupa Vrhbosanske nadbiskupije dolazi u Kakanj radi osnivanja župe. Sve do 1957. godine svećenik Josip Divić je bio župnik, kada zbog narušenog zdravlja odlazi u mirovinu.

Umro je 10. 12. 1967. godine u Kaknju.

U svom radu dostigao je veliki uspjeh i domet. Pored obavljanja redovne vjeronauke i vjerskih obreda, dosta je radio i na obrazovanju i odgoju stanovništva. Pošto je govorio više stranih jezika (talijanski, latinski, njemački, engleski i grčki), držao je kurseve stranih jezika, te kao član Savjeta za kulturno-obrazovni program, zajedno sa učiteljicama Stanislavom i Avfonzom Sivjec, dosta doprinio razvoju obrazovanja. Župnik Divić je i osnivač Hrvatskoga kulturnog društva “Napredak” (1925. godine), te organizator niza kulturno-sportskih manifestacija u povodu prigodnih blagdana. Njegov doprinos razvoju Kaknju ogleda se i u organizovanju izgradnje gradske infrastrukture, kada je sve do Drugoga svjetskog rata putem Savjeta za izgradnju vodio glavne radove.

I još jedan kuriozitet: svećenik Divić je u više navrata boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, Argentini i Italiji i prvi je u Kakanj 1934. godine donio zvučnu kinokameru. Te godine mu je Vatikansko sveučilište dodijelilo titulu monsinjora.

Raif  Čehajić

Leave a Reply