Utorak , 26 Mart 2019
Danas 41. godišnjica puštanja u saobraćaj puta Kakanj-Tršće

Danas 41. godišnjica puštanja u saobraćaj puta Kakanj-Tršće

Novembar 1977. godine. Uz proslavu Dana državnosti BiH stanovnici Tršća, Ivnice, Krča, Subašića, Mijatovića, Bašića, Tabaka i Skenderovića slavili su i svoju veliku radnu pobjedu – puštanje u redovan saobraćaj puta Kakanj-Tršće. Ova radna pobjeda došla je nakon šesnaest godina truda i zalaganja, nakon teškog i mukotrpnog probijanja čvrstog stijenja i kanjona rječice Zgošće, kojim se, metar po metar, put približavao selima Tršća. U dvorištu škole, tog prohladnog, ali svečanog novembarskog dana, okupio se veliki broj ne samo mještana, već i iz okolnih sela, iz susjedne Zgošće i Kaknja.

Picture 360

U put je uloženo oko 6 miliona dinara i preko 15.000 dana dobrovoljnog rada. Zbog velikog broja učesnika u njegovoj izgradnji prozvaše ga putem solidarnosti.

U dvorištu škole u Tršću nastalo je slavlje jer je došao najsvečaniji i dugo očekivani čin-puštanje u saobraćaj puta što je učinio Šemso Subašić, tadašnji predsjednik MZ Tršće, koji je presjekao traku i tako dao na upotrebu put.

Šemso Subašić

Picture 363

Iz ovog svečanog čina, slavlje je preraslo u opće oduševljenje. Dva autobusa, sa prvim putnicima, krenula su prema Kaknju. Prema starim običajima, okićeni peškirima, ruhom, cvijećem, zastavama, uz veseli zvuk sirena Centrotransovi autobusi vozili su prvi put putem solidarnosti. Skenderovići, Ivnica i Zgošća bile su usputne stanice gdje su autobusi zastajali, svirali i orila se pjesma.

Leave a Reply