Nedjelja , 17 Februar 2019
Kakanj dobio dva murala koji prikazuju znamenja srednjovjekovne bosanske države

Kakanj dobio dva murala koji prikazuju znamenja srednjovjekovne bosanske države

Kulturno-sportska manifestacija “Kakanjski dani 2018” koja je održana krajem jula i početkom augusta iznjedrila je i dva veoma lijepa i interesantna murala, jedan na zidu zgrade Muzeja Kaknja, a drugi na zidu starog objekta u blizini zgrade Općine Kakanj.

Prvi je djelo Edina Šahinovića iz Kaknja, studenta četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a drugi je djelo također Kakanjca Sikira Amera.

Teme kojima su bavili ovi mladi kakanjski umjetnici je bila srednjovjekovno blago i znamenja srednjovjekovne bosanske države locirana na području Kaknja.

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne bosanske države.

U Kaknju su pronađeni brojni spomenici i artefakti iz perioda srednjovjekovne Bosne, a najpoznatiji su Zgošćanski stećak, Zgošćanski obelisk, te zlatni pečatni prsten sa ljiljanom.

U dvorištu Muzeja Kaknja se nalazi lapidarij sa stećcima u kojem je locirano nekoliko stećaka koji su pronađeni 2010. godine duboko u zemlji na području Tičića prilikom radova na izgradnji autoceste.

Djelo Edina Šahinovića

Djelo Sikira Amera