Nedjelja , 17 Februar 2019
Kakanj na dostojanstven način iskazao duboki pijetet prema žrtvama genocida koji je izvršen nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine

Kakanj na dostojanstven način iskazao duboki pijetet prema žrtvama genocida koji je izvršen nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Muzej Kaknja je danas upriličio predstavljanje projekta “Genocid na karti”, te predstavljanje Srebreničkog arhiva, a prikazan je i dokumentarni film „Behar“ autora Tarika Hodžića koji govori o Srebrenici.

“Genocid na karti” je naziv projekta kojeg je pokrenuo Mugdim Cvrljo, Kakanjac koji već godinama sa hiljadama drugih patriota učestvuje u Maršu mira “Nezuk-Potočari (Srebrenica)”.  Sakupljajući informacije cijelom trasom “Marša mira” odlučio je na mapi označiti sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama.

Dokumentarni film “Behar” je intimna želja autora Tarika Hodžića da ovim filmom “vrati ljude u život”. Trajanje filma iznosi 11 minuta i 7 sekundi, što znači da dužina filma odgovara datumu genocida (11/7). ‘Behar’ je dokumentarno-igrani kratki film koji je u toku prošlogodišnjeg SFF-a premijerno prikazan javnosti.

U programu Muzeja Kaknja učestvovala je i Kakanjka Belma Šišić, maturantica OŠ “Hamdija Kreševljaković”, koja je izvela recital “Srebrenica u mojim očima” kojeg je sama napisala.

Upriličen je i kratak historijski osvrt kustosa Muzeja Kaknja sa posebnim akcentom na Srebrenicu.

U Kaknju je danas upriličena i Mirna šetnja – Kakanj za Srebrenicu u organizaciji Asocijacije mladih SDA Kakanj.

Kakanjci su učestvovali i u “Maršu mira 2018”, te biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica.