Ponedjeljak , 18 Juni 2018
Kakanj / Stambeno zbrinjavanje Roma: Završena izgradnja pete zgrade u naselju Varda (Radiosarajevo.ba)

Kakanj / Stambeno zbrinjavanje Roma: Završena izgradnja pete zgrade u naselju Varda (Radiosarajevo.ba)

U toku su završni radovi na izgradnji pete po redu stambene zgrade socijalnog stanovanja s osam stanova u koju će biti smještene porodice Roma kojima su stanovi dodijeljeni na korištenje prema važećim kriterijima kroz proceduru javnog poziva.

Petu po redu zgradu socijalnog stanovanja u naselju Varda izgradila je Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” uz učešće Općine Kakanj. Preostalo je još izvršiti tehnički prijem objekta, nakon čega će uslijediti useljenje, saopćeno je iz Općine Kakanj

Radovi su počeli u julu 2016.godine. Kako bi se osigurao prostor za izgradnju zgrade tada je realizirano još jedno u nizu rušenja improviziranih i bespravno izgrađenih objekata u ovom naselju  (stambeno zbrinjavanje će obuhvatiti i porodice čiji se objekti ruše), nakon čega je počela i izgradnja potpornog zida, a potom i izgradnja stanova.

“U skorijem periodu može se očekivati i izgradnja šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda. I ova zgrada će se graditi uz pomoć donatorskih sredstava.”, stoji u saopćenju.

Značajna novčana sredstva koja su došla i koja će stići u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja romskih porodica u naselju Varda, spremnosti Općine Kakanj da finansijski učestvuje u realizaciji ovih projekata, te nastojanja da se ova gradska lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Članak čitajte klikom ovdje

Leave a Reply