Subota , 23 Februar 2019
Klix.ba: Kakanjske nekropole stećaka uskoro će biti evidentirane i uređene

Klix.ba: Kakanjske nekropole stećaka uskoro će biti evidentirane i uređene

Za tri sedmice, od kada je počeo projekt, obišli su 15-ak lokacija, a direktor ustanove koja vodi projekt Aldin Šljivo Feni je kazao da su stećci ugroženi i da je proces zaštite neophodan.

“Do sada smo pronašli 20-ak stećaka koji nigdje nisu evidentirani. Cilj nam je da sada sve popišemo da bi mogli, jednu po jednu nekropolu, uređivati”, rekao je Šljivo.

Podsjetio je da su na području Kaknja ranije uređene dvije nekropole stećaka sa vidikovcima, Ivničko-zagradska i Nažbiljska nekropola, a popis je do sada izvršen u selu Pavlovići kod Velikih Trnovaca, u selu Ratanj, u Kraljevoj Sutjesci, u selu Nažbilj, te na lokalitetima Haljinići, Hrasno, Obre, Bištrani, Slapnica, Bijeli greb, Hrašće i Saračevo brdo u selu Ričica.

“Nakon što popišemo stećke koji se nalaze na području općine, popisat ćemo i one koji su odneseni iz Kaknja. Dva najpoznatija i najljepše ukrašena kakanjska stećka, Zgošćanski stećak i Zgošćanski obelisk nalaze se u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu”, naveo je Šljivo.

Članak čitajte klikom ovdje

Leave a Reply