Nedjelja , 18 Novembar 2018
Nastavljamo dalje putem progresa: Idemo urediti Ponijere, u planu asfaltiranje puteva, sankaška staza, ugostiteljski objekat, rekonstrukcija ski-lifta…

Nastavljamo dalje putem progresa: Idemo urediti Ponijere, u planu asfaltiranje puteva, sankaška staza, ugostiteljski objekat, rekonstrukcija ski-lifta…

Četvrtak, 1. novembar 2018. godine: Proteklih nekoliko godina, a posebno nakon što je osvijetljena ski-staza ,kakanjska vazdušna banja i ski-centar Ponijeri  su stalno u žiži interesiranja bosanskohercegovačke javnosti. Općina Kakanj i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj se u tom smislu suočavaju s potrebom za novim ulaganjima u Ponijere kako bi se odgovorilo na potrebe posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više. I zahtjevi građana Kaknja su usmjereni na potrebu da se Ponijeri unaprijede, što bi i privatnu inicijativu motivisalo da ulaže na Ponijerima i tako obogaćuje turističku ponudu i smještajne kapacitete.

Zbog toga je osmišljen i plan prioritetnih aktivnosti koje je potrebno realizirati na Ponijerima. Asfaltirana saobraćajnica od Kaknja do Ponijera postoji, ali samo do centra kakanjskog izletišta, dok su put koji vodi prema ski-stazi, put prema Hmeljicu i dalje prema Kamenici, Tajanu i Zavidovićima i svi drugi krakovi puteva kroz Ponijere makadamski, što je jedna od velikih prepreka i privatnoj inicijativi da ulaže, gradi i razvija ugostiteljske kapacitete.

Ponijeri

Ponijeri se nalaze i na pravcu regionalne ceste koja povezuje Kakanj i Zavidoviće, pa se šansa za unapređenje infrastrukture na Ponijerima vidi i u sredstvima koja ulaže Kantonalna direkcija za ceste koja je zadužena za izgradnju i održavanje regionalnih puteva.

Zbog toga je odlučeno da se tokom predstojećeg zimskog perioda izvrši projektovanje kao preduslov za asfaltiranje ceste kroz Ponijere, a za realizaciju ovog projekta  bit će opredijeljeno oko 300.000 KM. Ova sredstva će se implementirati preko Kantonalne direkcije za ceste.

Plan je da se u budućem periodu na Ponijerima gradi i novi savremeni ugostiteljski objekat na platou uz ski-stazu. Objekat čija će ukupna površina biti 224,5 metara kvadratnih imat će salu, kuhinju, galeriju, dvije terase, stepenište, ostavu i toalet.

Idejno rješenje ugostiteljskog objekta na Ponijerima

U planu je i uređenje sankaške stazu uz postojeću ski-stazu, a u toku je rješavanje administrativnih pitanja obzirom na činjenicu da će se morati vršiti sječa dijela šume.

U planu je i rekonstrukcija ski-lifta.

Kakanj je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koje uspijevaju korak po korak razvijati svoju vazdušnu banju i skijalište. Bez ambicije da se Ponijeri porede sa velikim planinskim centrima u čiji infrastrukturni razvoj ulažu finansijski puno snažniji centri, ponuda na Ponijerima se kontinuirano poboljšava.

Prošle godine je osvijetljena ski-staza sa ski-liftom, organizirani su dnevni i noćni termini skijanja, škola skijanja, skijaška takmičenja i doček Nove godine, vrši se redovno zimsko i ljetno održavanje na putu do Ponijera, ulaže se u putnu infrastrukturu, organizira se besplatan prijevoz autobusima… Cijene usluga na Ponijerima su povoljne, pa su Ponijeri ponijeli i epitet “narodnog skijališta”.