Subota , 23 Februar 2019
Nesvakidašnji odbojkaški meč koji je probudio emocije i sjećanja na najsvjetlije trenutke kakanjske odbojke: Okupili se veterani Odbojkaškog kluba “Kakanj”

Nesvakidašnji odbojkaški meč koji je probudio emocije i sjećanja na najsvjetlije trenutke kakanjske odbojke: Okupili se veterani Odbojkaškog kluba “Kakanj”

U ponedjeljak 3. decembra 2018. godine u Kaknju je odigran nesvakidašnji odbojkaški meč koji je probudio emocije i sjećanja na najsvjetlije trenutke kakanjske odbojke, ratne i postratne.

Odbojkaški klub “Kakanj” organizirao je meč između kakanjskih odbojkaških veterana i igrača koji nastupaju u današnjici.

Za veterane su nastupili igrači do kojih se uspjelo doći kroz razne kontakte.

Za ekipu veterana meč su odigrali: Almir Begić, Nedžmin Kozlo, Damir Bjelopoljak, Jasminko Hasagić, Nermin Begić, Zdravko Barić, Emir Bajramović, Rijad Delić, Haris Zolota, Amir Brakmić, Almir Aganović i Sanjin Bezdrob.

Utakmicu je pratio i vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo koji je donedavno obavljao dužnost predsjednika Odbojkaškog kluba “Kakanj”, te članovu uprave Kluba.

Želja je da okupljanja ove vrste budu organizirana bar jednom godišnje i da vremenom pređu u tradiciju.

Zabilježeno pred utakmicu

Podsjetimo, u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. odbojkaški zaljubljenici iz Kaknja nisu dozvolili da bogata sportska tradicija bude prekinuta ratnim razaranjima. Ljubav, entuzijazam i još malo toga odveli su Odbojkaški klub Kakanj u tim teškim ratnim vremenima čak i na evropske odbojkaške terene. Prvi Odbojkaški kup Republike Bosne i Hercegovine osvojen je 1994.godine na finalnom turniru u Kaknju. Iste godine kakanjski odbojkaši učestvuju u Kupu pobjednika kupova Evrope u kojem su za protivnika imali predstavnika Finske “Iskuvolej” iz Temperea.

Drugi Kup BiH osvojen je sljedeće, također ratne, 1995.godine u Tuzli. I u sezoni 1995/1996.godina  Kakanjci opet osvajaju Kup BiH (na finalnom turniru u Kaknju) i tada im se u trajno vlasništvo dodjeljuje pehar. Na svim finalnim turnirima Kupa Republike Bosne i Hercegovine kakanjski odbojkaši su redovno proglašavani i igračima turnira. Posebno treba akcentirati fer i korektnu kakanjsku publiku o kojoj su se svi gosti pohvalno izražavali.  Za ponašanje navijača i ekipe gosti su govorili “Do kada vi mislite ovako kulturno osvajati titule”.

U ratnim godinama kakanjski odbojkaši postaju dva puta i vicešampioni Republike Bosne i Hercegovine.

P1100260 – kopija

Foto: Ekipa koja je 1994. godine učestvovala u Kupu pobjednika kupova Evrope u kojem su za protivnika imali predstavnika Finske “Iskuvolej” iz Temperea,

stoje: Jasminko Hasagić, Dino Jusić, Nedžmin Kozlo, Salih Fazlić i Nermin Begić,

čuče: Semin Hubić, Sadat Ganibegović, Almir Mukladžija i Almir Begić. Još je igrao i Dejan Subotić.

*******

P1100261 – kopija

Foto: Osvajači Kupa BiH 1995.godine,

stoje: Elvedin Alajbegović (sekretar Kluba), Hilmo Bjelopoljak (predsjednik Kluba), Sadat Ganibegović, Nermin Begić, Mirsad Bjelopoljak (trener), Almir Begić, Dino Jusić, Taib Ćosić (član uprave Kluba),

čuče: Semin Hubić, Salih Fazlić, Jasminko Hasagić, Almir Mukladžija, Irfan Avdić (pomoćni trener) i Almir Aganović.

*******

P1100262 – kopija

Foto: Osvajači Odbojkaškog kupa R BiH za sezonu 1995/1996,

stoje: Hilmo Bjelopoljak (predsjednik Kluba), Nermin Begić, Mirsad Bjelopoljak (šef stručnog štaba), Matko Čabrić, Damir Bjelopoljak, Dino Jusić, Salih Fazlić, Sadat Ganibegović, Elvedin Alajbegović (sekretar Kluba).

Čuče: Almir Mukladžija, Jasminko Hasagić, Almir Begić, Ermin Lepić i Semin Hubić.