Subota , 23 Februar 2019
Novo u Kaknju: Pozivanje taksi vozila uz pomoć aplikacije “mojTaxi”, instalirajte aplikaciju na mobitelu veoma jednostavno sa Google Playstore

Novo u Kaknju: Pozivanje taksi vozila uz pomoć aplikacije “mojTaxi”, instalirajte aplikaciju na mobitelu veoma jednostavno sa Google Playstore

Nedjelja, 13. januar 2019. godine: U Kaknju je na 10 taksi vozila počela testna primjena aplikacije “mojTaxi” koja omogućava jednostavno pozivanja taksi vozila uz pomoć nekoliko klikova na mobilnom telefonu. Aplikacija se veoma jednostavno instalira, kao i Viber i druge aplikacija, sa Google Playstore. Obzirom da primjena ovog sistema zahtijeva nabavku određene informatičke opreme, Općina Kakanj je finansijski pomogla aktivnosti kakanjskih taksista na uvođenje ovih savremenih tehnologija na području Kaknja.

Nakon instaliranja, u gornjem lijevom uglu ekrana se bira opcija poziva taksija. Aplikacija koristi Google Maps, pa će formular koji se pojavi, zahvaljujući GPS aplikaciji u telefonu, prikazati ulicu u kojoj se trenutno nalazi osoba koja poziva taksi. Nakon što se potvrdi adresa, “mojTaxi app” će locirati najbliže slobodno vozilo. Kada vozač prihvati vožnju na ekranu će se ispisati broj taksi vozila koji dolazi po putnika, a na mapi će odabrano taksi vozilo biti obilježeno “zlatnim” pinom. Kretanja vozila na mapi su u realnom vremenu, uz “osvježenje” lokacije svakih 5 sekundi, tako da se vozilo koje dolazi po putnika možete pratiti na mapi unutar aplikacije.

Ukoliko osoba koja poziva taksi ne želi automatski odabir, možete odabrati i bilo koje vozilo u svojoj blizini označeno zelenim pinom na mapi u aplikaciji.

Da bi se moglo pozivati taksi vozila putem aplikacije mojTaxi potrebna je registracija sa validnom e-mail adresom, te aktiviranje naloga. Nakon aktivacije, u  profilu osobe koja poziva će se bilježiti svi pozivi, kao i korištena taxi vozila.

Ukoliko putnik nešto zaboravi u taksi vozilu, lako može u svom profilu pronaći broj taksija kojeg je koristio te tako može lako pronaći svoje zaboravljene stvari.