Ponedjeljak , 18 Juni 2018
Obilježavanje 15.aprila – Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH: Upriličen prijem za ratne komandante i bivše predsjednike SO Kakanj i načelnike

Obilježavanje 15.aprila – Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH: Upriličen prijem za ratne komandante i bivše predsjednike SO Kakanj i načelnike

Petak, 14.april 2017.godine: U uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre danas vlada istinsko svečarsko ozračje. Petnaesti april se obilježava kao Dan općine Kakanj obzirom da se na taj dan 1392. godine u pisanim izvorima prvi put pominje Kakanj. Petnaesti april se obilježava i kao Dan Armije R BiH.

Sa željom da se ova dva značajna datuma obilježe svečano i dostojanstveno, načelnik je danas u 10:00 sati upriličio prijem za komandante kakanjskih vojnih formacija iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. Prijemu su prisustvovali ratni komandanti Mensud Keleštura, Elvedin Šehagić, Amir Kubura, Fadil Imamović, Halim Hasagić i Fahrudin Aletović.

Detalj sa prijema za ratne komandante

Nakon prijema za ratne komandante, upriličen je i prijem za bivše načelnike Kaknja i predsjednike nekadašnje Skupštine opštine Kakanj. Prijemu su prisustvovali Emir Omeragić, Safet Huskić, Ejub Spahić, Kasim Alajbegović, Ševal Bašić i Mirha Kulović.

Zabilježeno na prijemu za bivše predsjednike Skupštine opštine Kakanj i bivše načelnike

Bila je to prilika da načelnik sa svojim gostima razgovara o aktuelnim projektima i aktivnostima koje realizira Općina Kakanj, da čuje njihova mišljenja i sugestije, te da zajedno sa svojim gostima u svečanom ozračju obilježi Dan općine i Dan Armije.

U historijskim dokumentima zapisano je da je 15. aprila 1392. godine kralj Stjepan Dabiša darovao vojvodi Hrvoju Vukčiću dva sela u okolini Kaknja. S obzirom da se radi o prvom pominjanju imena Kakanj u pisanim izvorima, Općinsko vijeće Kakanj je 14. marta 1996.godine odlučilo da se 15. april proglasi Danom općine Kakanj. Petnaestog aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Osmi april – Dan oslobođenja Kaknja je također važan datum kojeg Općina Kakanj vrednuje na jednak način kao i 15.april. Zato ova 3 datuma Kakanj obilježava kroz jedan program koji obiluje brojnim sadržajima kojima se ukazuje na značaj ovih datuma.

 

 

Leave a Reply