Utorak , 26 Mart 2019
U Muzeju Kaknja se čuva maketa podvožnjaka  i maketa popularnog “ćire” koji je tutnjao kroz centar Kaknja 97 godina

U Muzeju Kaknja se čuva maketa podvožnjaka i maketa popularnog “ćire” koji je tutnjao kroz centar Kaknja 97 godina

Rudnik mrkog uglja Kakanj prije nekoliko godina Muzeju Kaknja je darovao maketu rudničkog željezničkog mosta preko rijeke Bosne na ulazu u grad Kakanj koji je srušen jula 2005. godine, maketu podvožnjaka i maketu popularnog ćire koji je tutnjao kroz grad 97 godina. Makete je uradio Kakanjac Ivica Tomičić.

Podsjetimo, rudnička parnjača je posljednji put kroz gradsku jezgru, praćena škripom vagona i pogledima znatiželjnika, otpuhtala u  historiju 18. jula 1998. godine. Od 19.novembra 2016.godine parnjača se kao eksponat kakanjskog muzeja nalazi u dvorištu OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj, na lokaciji sa koje je tokom posljednje vožnje, stupajući na most preko rijeke Bosne, izašla iz gradske jezgre Kaknja i otpuhtala u historiju.

„Vodili su željezničari brigu o sigurnosti Kakanjaca na prijelazima, stojeći na posljednjem vagonu (kada je voz išao u suprotan smjer , ili u lokomotivi, sa pištaljkom u ustima i crvenom zastavicom u ruci, te vozeći polako i osmatrajući prugu ispred sebe). Kad bi parnjača krenula od mosta na rijeci Bosni, naročito u jesen i zimu, čađavi dim se širio gradom i osjećao njegov oštri i otrovni miris. Od toga bi dima pocrnjele fasade zgrada, pa su posla imali i moleri. Kasnije se počelo razmišljati i o uvođenju dizelske lokomotive, ali kako su one bile skupe, nisu nikada uvedene u saobraćaj“, zapisao je publicista Raif Čehajić.

 

m1

m2

m3

m4

Poklon RMU Kakanj Muzeju Kaknja

vz

Raif Čehajić je zabilježio i fotografiju posljednjeg prolaska parnjače kroz gradsku jezgru

Picture-377

Pruga života

Leave a Reply