Četvrtak , 21 Mart 2019
Osvrt na projekat „Sufinansiranje troškova obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za poslove zavarivača, krojača, bravara i drugih zanimanja shodno tržišta rada“: Društvo “Rimetal” Kakanj realizira obuku za 10 nezaposlenih osoba

Osvrt na projekat „Sufinansiranje troškova obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za poslove zavarivača, krojača, bravara i drugih zanimanja shodno tržišta rada“: Društvo “Rimetal” Kakanj realizira obuku za 10 nezaposlenih osoba

Početkom aprila tekuće godine Općina Kakanj je objavila javni poziv za realizaciju projekta pod nazivom „Sufinansiranje troškova obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za poslove zavarivača, krojača, bravara i drugih zanimanja shodno tržišta rada“.

Na javni poziv su se mogli prijaviti  poslovni subjekti registrovani na području općine Kakanj koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika usljed pokretanja nove proizvodnje, povećanja obima postojećih poslovnih aktivnosti ili uvođenja tehnoloških i organizacionih promjena.

Projekat se realizuje u saradnji sa Biroom za zapošljavanje. Poslovnim subjektima koji vrše proces obuke će biti odobrena sredstva u maksimalnom iznosu do 1.500,00 KM po kandidatu, a mogu biti utrošena za teoretsku i praktičnu nastavu, za nabavku odijela i obuće, te repromaterijala i dr. Osobe koje završe proces obuke će dobiti odgovarajući certifikat, uvjerenje ili potvrdu o završenoj obuci.

Jedan od subjekata koji su se prijavili na ovaj javni poziv je i društvo „RIMETAL“ d.o.o. Kakanj. Društvu „RIMETAL“ su odobrena sredstva za obuku 10 nezaposlenih osoba sa područja općine Kakanj. Kandidati su se prijavljivali u sjedištu Društva, na adresi Zgošća br. 44.

 Predstavnici Općine Kakanj, odnosno Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline, obavili su 9. augusta 2018. godine monitoring u pomenutom društvu, te su razgovarali sa polaznicima obuke i predstavnicima društva. Završetak realizacije projekta se očekuje do kraja mjeseca,do kada će polaznici obuke proći kroz teoretsku i praktičnu obuku i obaviti završni ispit. Svim uspješnim polaznicima će biti dodijeljen certifikat od nadležnog instituta. Većina polaznika obuke već ima ponudu za zaposlenje.

U toku su i pripreme za organizovanje obuke za drugu grupu polaznika, te stoga obavještavamo sve zainteresirane kandidate da se mogu prijaviti u sjedište društva „RIMETAL“ d.o.o. Kakanj, na adresi Zgošća 44.