Četvrtak , 27 April 2017
“Stazama kakanjskih heroja”: Zabilježeno više od 100 prijava, preporuka za pješake – zbog snijega i vode na pravcu kretanja koristiti gumene čizme, obzirom kako je bilo borcima ratovati na vozućkom ratištu, snijeg nikome ne bi trebao biti razlog eventualnog odustajanja od učešća u pohodu

“Stazama kakanjskih heroja”: Zabilježeno više od 100 prijava, preporuka za pješake – zbog snijega i vode na pravcu kretanja koristiti gumene čizme, obzirom kako je bilo borcima ratovati na vozućkom ratištu, snijeg nikome ne bi trebao biti razlog eventualnog odustajanja od učešća u pohodu

Ispod krošnji stoljetnih borova, na lokaciji Popova Luka (Kamenica, Zavidovići), u širem području nekadašnjeg vozućkog ratišta na kojem su bile angažiranje kakanjske vojne formacije,  sagrađeno je veliko memorijalno zdanje – spomenik sa imenima 107 kakanjskih šehida vozućkog ratišta.

Na lijep i dostojanstven način kakanjski patrioti će i ove godine, 28.aprila, posjetiti ovo spomen-obilježje, te iskazati pijetet i poštovanje prema šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

Pozivamo pješake, bicikliste i motocikliste da prijave svoje učešće na Memorijalnom pohodu/Memorijalnoj vožnji “Stazama kakanjskih heroja” od Ponijera/Kaknja do Kamenice. Kontakt osoba za prijave je Alisa Bečirhodžić, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu, kontakt telefon 032/771-800, lokal 846. Prijave se primaju radnim danom od 7:00 do 15:30 sati.

Prijava je potrebna kako bi Općina Kakanj osigurala logističku podršku u smislu obezbjeđenja prijevoza za pješake i bicikliste do Ponijera i nazad iz Kamenice do Kaknja, obezbjeđenja užine i osvježenja, obezbjeđenja kačketa sa natpisom “Kamenica 2017” za sve učesnike…

Snimak zabilježen prošle godine (Arhiv)

Organizacioni odbor izražava nadu da će građani Kaknja, svih uzrasta i generacija, masovno, u velikom broju, prisustvovati obilježavanju Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta.

Samo na taj način može se postići puni smisao obilježavanja ovog značajnog datuma jer je osnovni cilj organizatora da što veći broj ljudi, posebno omladine, školaraca i djece, dođe u Popovu Luku, da čuje istinu o Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, da vidi mjesta na kojima se branila i oslobađala BiH, da spozna veličinu žrtve naših šehida i poginulih boraca za slobodu, da čuje kako je izvedena veličanstvena akcija oslobađanja Vozuće i kakva je bila uloga kakanjskih boraca u oslobađanju vozućkog kraja…

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Od 1992. godine pa sve do konačnog oslobođenja, naši borci su uz odbranu ovog područja  kontinuirano vršili oslobodilačke akcije što je konstantno slabilo strahovito utvrđenog neprijatelja na ovom području.

Zbog toga o Danu kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta treba govoriti u kontekstu sjajne oslobodilačke akcije jer su zasluge naših šehida koji su poginuli prije konačnog oslobođenja Vozuće jednake zaslugama onih koji su 10. septembra 1995. godine učestvovali u akciji oslobađanja vozučkog kraja.

Oslobađanje Vozuće označilo je prekretnicu u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Bila je to briljantna vojna operacija koja je trajala rekordno kratko. Za svega 5-6 sati oslobođeno je čak 120 kvadratnih hektara vozućkog prostora. Nakon Vozuće, Armija R BiH je krenula nezaustavljivo u oslobađanje domovine.

Foto: Spomen-obilježje kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta (Popova Luka, Kamenica, općina Zavidovići)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*