Petak , 3 Decembar 2021
Ponosni zbog činjenice da je naš svakodnevni uži životni prostor ovdje u kraljevskoj dolini,  na kraljevskim brežuljcima i proplancima, baš pred zidinama srednjovjekovnih bosanskih utvrđenih gradova: U Kaknju upriličena javna tribina o temi “Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

Ponosni zbog činjenice da je naš svakodnevni uži životni prostor ovdje u kraljevskoj dolini, na kraljevskim brežuljcima i proplancima, baš pred zidinama srednjovjekovnih bosanskih utvrđenih gradova: U Kaknju upriličena javna tribina o temi “Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

U utorak 28.novembra 2017.godine u Muzeju Kaknja je održana javna tribina o temi “Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”. Predavači su bili prof.dr.Emir Filipović, dr.Enes Dedić i Edin Bujak MA.

Tribini je prisustvovao veliki broj kakanjskih patriota, svih uzrasta i generacija, a posebno raduje prisustvo učenika Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” Kakanj i Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” Kakanj.

Izdvajamo dijelove izlaganja predavača na tribini:

“Gledano kroz prizmu historijskog naslijeđa i aktuelnog razdražljivog stanja duhova, krunisanje prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i danas nudi više nedoumica nego što nudi odgovora. Izvornu podlogu o uzdizanju Bosne u rang kraljevstva možemo uporediti sa putokazima od mrvica kruha koje su na brojnim mjestima pojele ptice stvarajući na taj način niz zagonetki. I danas u naučnom diskursu postoje oprečni stavovi o najvažnijim elementima u vezi sa Tvrtkovim krunisanjem od kojih se izdvajaju pitanja vremena i mjesta krunisanja, identitet osobe odnosno institucije koja je stala iza obreda krunisanja, te pitanje koja je to kruna poslužila za ovaj čin. Odgovori na pobrojana pitanja kroje širu sliku karaktera kraljevstva na čijem se čelu od 1377. nalazio Tvrtko I Kotromanić, a koje je trajalo do 1463. godine. Ponovna analiza izvorne građe i kontekstualizacija dosadašnjih naučnih saznanja omogućuju da se o jednom od najznačajnijih događaja u bosanskohercegovačkoj historiji progovori jezikom oslobođenim ideoloških naslaga”, rekao je dr.Enes Dedić.
“Srednjovjekovni bosanski vladari tokom stoljeća opstojnosti bosanske države stolovali su u više utvrđenih gradova u kojima su se nalazili njihovi dvorovi sa svim potrebnim elementima za upravljanje onovremenom državom. Najveći broj stolnih mjesta bosanskih vladara nalazio se na prostoru Kraljeve zemlje. Prvobitno su se dvorovi bosanskih vladara nalazili u Visokom, na Bobovcu i Kraljevoj Sutjesci. Promjenom političke situacije u XV stoljeću bosanski kraljevi su upravljali zemljom iz Jajca”, rekao je prof.dr.Emir Filipović.

Donosimo i video-zapis izjave Edina Bujaka.

Nakon izlaganja gostiju predavača uslijedila je diskusija o navedenim temama.

Zabilježeno na tribini

Leave a Reply