Subota , 23 Februar 2019
Poruka načelnika Nermina Mandre sportistima na početku nove sportske sezone i najava nastupa kakanjskih sportskih klubova

Poruka načelnika Nermina Mandre sportistima na početku nove sportske sezone i najava nastupa kakanjskih sportskih klubova

Poruka načelnika Nermina Mandre sportistima na početku nove sportske sezone:

Pravu, istinsku slast pobjede osjeti samo onaj sportista koji na krajnje pošten način dolazi do pobjede.

Apsolutne pravde nema ni u čemu na ovom prolaznom svijetu, pa tako ni u sportu. Zato nemojte da vas obeshrabri kada vas zadesi nepravda u sportu.

Znajte da je borba na terenu često važnija od same titule jer ponekad onaj drugi dobije veći pljesak publike od onog prvog. Publiku se ne može slagati niti potkupiti.

Publika ne dodjeljuje pehare, medalje i titule, ali dodjeljuje nešto važnije i upečatljivije.

Publika dodjeljuje zvižduke i aplauze. Zato se borite da vas publika nagrađuje aplauzima.

Najava nastupa kakanjskih sportskih klubova

Subota 13.10.2018. godina

15:00 sati, stadion FK Rudar, utakmica Prve lige FBiH FK Rudar – HNK Orašje,

18:00 sati, Sportska dvorana Kakanj, utakmica II kola prvenstva BiH u odbojci-muškarci, OK Kakanj 78 – OK
Borac Banja Luka,18:00 sati, Gradska dvorana Bratunac, prvo kolo prvenstva BiH u košarci, KK Bratunac – KK Kakanj;

19:00 sati, dvorana u Cazinu, RK Krajina Cazin – RK Kakanj Kakanj;

Nedjelja 14.10.2018. godina 

12:00 sati, kuglana JU KSC Kakanj, Prvenstvo BiH u kuglanju, KK Rudar Kakanj – KK Rad Brčko;

16:30 sati, Sportska dvorana Kakanj, Prvenstvo BiH za žene, ŽOK Kakanj Kakanj – OK Maglaj Maglaj

P.S.

FK Mladost – pauza u Premijer ligi BiH zbog reprezentativnih obaveza

Vezani tekst:

Proglašeni najbolji sportisti i sportske organizacije općine Kakanj za 2017. godinu

Proglašeni najbolji sportisti i sportske organizacije općine Kakanj za 2017. godinu

U petak, 9.februara 2018.godine, u kino-sali Doma kulture u Kaknju, upriličena je svečanost proglašenja najboljih sportista i sportskih organizacija općine Kakanj za 2017. godinu.

Prisutnima na svečanosti obratio se načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i predsjednik žirija Izudin Neimarlija. U muzičkom dijelu svečanosti nastupili su Heaven bend i Ajna Balešić.

„Za historiju se kaže da je učiteljica života, no odrednica „učitelj života“ važi i za sport. Sport najdirektnije uči mladog čovjeka neprestanom zalaganju, borbi, radu, trudu, te fer i korektnom odmjeravanju usavršenog talenta i stečenog umijeća sa drugim ljudima koji isto tako vrijedno rade. Ko se nauči kroz sport neprestano boriti, takav životne izazove dočekuje kao važnu utakmicu u kojoj mora pobijediti. Takav nikada nije očajan niti bježi pred iskušenjima koja život donosi, već osmišlja taktike, hrabro ulazi u fajt i izlazi kao pobjednik. Dobar sportista danas, sutra će biti i vrhunski poduzetnik, i dobar roditelj, i koristan član zajednice…

Sport mladog čovjeka uči i poštenju. Pravu, istinsku slast pobjede osjeti samo onaj sportista koji na krajnje pošten način dolazi do pobjede.  Apsolutne pravde nema ni u čemu na ovom prolaznom svijetu, pa tako ni u sportu. Zato nemojte da vas obeshrabri kada vas zadesi nepravda u sportu. Sudije su nekada samo ljudi koji znaju pogriješiti kao što griješi svaki čovjek, a  neki su ponekad motivisani nečim što je daleko od pravde. Ali nemojte da vas to obeshrabri. Pošteno radite i borite se, i za pobjedu i za pravdu u sportu, sa jasnom idejom vodiljom da sport mora zauvijek biti oaza poštenja i pravde. I nikada nemojte biti razočarani ako vam se desi da nepravedno izgubite neki meč. Znajte da je borba na terenu često važnija od same titule jer ponekad onaj drugi dobije veći pljesak publike od onog prvog.  Publiku se ne može slagati niti potkupiti.  Publika ne dodjeljuje pehare, medalje i titule, ali dodjeljuje nešto važnije i upečatljivije. Publika dodjeljuje zvižduke i aplauze. Zato se borite da vas publika nagrađuje aplauzima.

Sport uči i patriotizmu i ljubavi prema zavičaju. O tome svjedoči i činjenica da su devedesetih godina prošlog vijeka prvi u borbi za slobodu bili upravo sportisti. Zato sam ove večeri neizmjerno ponosan na sve vas – kakanjske sportiste jer ste vi nova generacija patriota kojoj mi stariji ostavljamo u amanet državu Bosnu i Hercegovinu i u njoj naš Kakanj, a vi ćete znati graditi i čuvati te naše svetinje. Žiriju čestitam na vrijednom radu jer sigurno nije bilo jednostavno izdvojiti najbolje od najboljih, a svim sportistima i sportskim radnicima koji će večeras dobiti priznanja čestitam od srca“, rekao je načelnik Mandra.

Za najboljeg sportistu-seniora proglašen je Ahmed Krnjić, član Kluba borilačkih vještina „ISAK-ZE“  Zenica, a za najbolju sportašicu-seniorku proglašena je Majra Ganić, članica Ženskog odbojkaškog kluba „Kakanj“.

Ahmed Krnjić

Ahmed Krnjić je prvak BiH u K1 i low-kicku, najbolji takmičar Prvenstva BiH, osvajač Balkanskog kupa, osvajač Internacionalnog kupa „Grand Prix BiH 2017“ i prvak  Balkana. U 2017. godini jedini poraz je pretrpio u finalu Svjetskog prvenstva u disciplini K1 do 91 kg u Budimpešti gdje je osvojio bronzu. Svjetski je i evropski  juniorski viceprvak i balkanski seniorski prvak.

Majra Ganić

Majra Ganić je standardna prvotimka Ženskog odbojkaškog kluba Kakanj (ŽOK). Dugi niz godina je stalna članica ŽOK Kakanj, a još kao kadetkinja upisala je prve nastupe za ŽOK Kakanj. Tokom 2017.godine paralelno je nastupala za juniorsku i seniorsku ekipu.  Svojim marljivim radom i zalaganjem doprinijela je da se ŽOK Kakanj plasira u veći rang, te je uveliko doprinijela stabilizaciji kluba. Statistički pokazatelji upućuju na jako perspektivnu mladu igračicu odbojke. Maturnatica je Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj.

Najbolji junior je Zlatan Tepić iz Košarkaškog kluba „Kakanj“, dok je za najbolju juniorku proglašena Emra Helja, članica Taekwondo kluba „Nur“ Kakanj.

Zlatan Tepić

Zlatan Tepić je standardni juniorski i seniorski igrač Košarkaškog kluba Kakanj. Za seniorski sastav već je upisao svoje prve poene. Najbolji je igrač i strijelac u Omladinskoj ligi ZDK i potencijalni kandidat za juniorski sastav BiH.

Emra Helja

Emra Helja, članica Taekwondo kluba „Nur“ Kakanj, je osvajačica brojnih medalja: zlatna medalja – Prvak ZDK, srebrena medalja – Bosna Visoko Open, Federalna viceprvakinja (srebrena medalja), srebrena medalja – Međunarodni turnir Hadžići, zlatna medalja –Zenica Open, Međunarodni turnir  Genova (Italija)-zlatna medalja,  Torino-srebrena medalja, Štutgart (Njemačka) – bronzana medalja , Bugojno Cup – zlatna medalja.

Najuspješnija sportska organizacija je Kuglaški klub „Rudar“ Kakanj, dok su za najuspješniju juniorsku sportsku organizaciju proglašeni juniori FK „Rudar“ Kakanj.

Kuglaški klub „Rudar“ Kakanj osnovan je daleke 1947. godine  i ove godine slavi sedamdeset godina postojanja i neprekidnog rada. U maju 2017.godine u Gradišci po drugi put za redom kuglaši su osvojili Kup BiH. U Premijer ligi BiH kuglaši su osvojili treće mjesto. Ovim rezultatom izboreno je  pravo nastupa na međunarodnoj sceni . Zauzeli su i odlično 14. mjesto na NBC pokalu u Njemačkoj u konkurenciji 27 ekipa.

Juniori FK „Rudar“ Kakanj su tokom cijele sezone bili uvjerljivi i držali su čelnu poziciju Omladinske lige Centar. U 27 utakmica ostvarili su čak 21 pobjedu, te po 3 remija i poraza, uz impozantnu gol razliku: 72 postignuta gola i samo 14 primljenih golova. Za apsolutnog prvaka Omladinske lige centar poraženi su od juniora Bosna Seme. Trener ekipa bio je Ramiz Husić.

Za najboljeg trenera proglašen je Almir Aganović, trener Odbojkaškog kluba „Kakanj 78“, za doprinos razvoju sporta priznanje je dodijeljeno emisiji „IC sport“ Nezavisne televizije IC Kakanj, sportski događaji godine su utakmica između rukometnih klubova „Kakanj“ i „Gračanica“ kada je RK Kakanj ušao u Premijer ligu, te Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo U-17 u nogometu za djevojke koje su igrane u Kaknju.

Almir Aganović (zajedno sa OK “Kakanj” osvojio 12 prvenstava i 15 kupova plus dupla kruna sa ekipom “Mladosti” iz Brčkog i prvenstvo sa ekipom iz Odžaka, posljednje 4 sezone u OK “Kakanj 78” u ulozi “igrač-trener”, kao trener domaćem kakanjskom kadru ukazao veliko povjerenje, klub se danas bori za vrh Premijer lige BiH)

Specijalna nagrada za životno djelo dodijeljena je Bektašević Enveru-Begi, najbolji sportski radnik je Nermin Begić, specijalno priznanja za razvoj sporta dodijeljeno je Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj, specijalno priznanje za doprinos u sportu dodijeljeno je Midhatu Hodžiću, specijalno priznanje za najperspektivnijeg mladog trenera dodijeljeno je Benjaminu Šabiću, specijalno priznanje za doprinos afirmaciji grada Kaknja kroz sport dodijeljeno je Emiru Hadžiću.

Enver Bektašević Bego (pripada generaciji koja je postigla najveći uspjeh u historiji FK “Rudar” osvajanjem drugog mjesta u Drugoj ligi, a igrao je i kvalifikacije za Prvu ligu Jugoslavije 1972.godine, više od 10 godina je bio prvotimac, a poslije isto toliko i trener mlađih kategorija iz kojih je “Rudar” crpio kadar za prvi tim, bio je i trener u FK “Mladost”, naročito se isticao u otkrivanju mladih nadarenih igrača)

Nermin Begić (17 takmičarskih sezona igrao je za Odbojkaški klub “Kakanj”, od 1996.godine vodio je mušku ekipu OK Kakanj sa kojom je osvojio i titulu prvaka BiH, vodio je i reprezentativne selekcije BiH, 2002.godine je formirao Odbojkašku akademiju Kakanj sa kojom je tokom 11 godina postojanja ostvario odlične rezultate, u 2016.godine je formirao Ženski odbojkaški klub “Arabi” koji se takmiči u Omladinskoj ligi koju čini 15 klubova sa područja 4 kantona F BiH).

Midhat Hodžić (igrao je košarku u KK “Srednjoškolac” koji se takmičio u regionalnoj ligi, bio je član Skupštine KK “Termoelektrana”, aktivno je učestvovao u obnovi rada Košarkaškog kluba “Kakanj” 2002.godine i od tada je član uprave ovog uspješnog kluba, više od jedne decenije aktivno učestvuje u radu Apelacione komisije Nogometnog saveza F BiH, te komisije za propise i apelacione komisije Nogometnog saveza ZDK)

Benjamin Šabić (igrao za KK “Kakanj”, trenerski poziv obavlja od 2016.godine kao pomoćnik prvog trenera, a ujedno i kao trener pionirske selekcije KK “Kakanj” koja se takmiči u okviru Omladinske lige ZDK, sa ekipom pionira osvojio je prvo mjesto, ekipa pionira KK “Kakanj” će igrati Državnu ligu kao prvoplasirana ekipa iz ZDK)

Emir Hadžić (bivši profesionalni fudbaler sa bogatim internacionalnim iskustvom igranja u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Mađarskoj i Izraelu, nogometnu karijeru počeo sa 11 godina u FK “Rudar” Kakanj, nastupajući za FK “Rudar” bio je neizostavan član omladinskih selekcija reprezentacije BiH, a kao kruna vrijednog rada bio je poziv u A reprezentaciju za koju je debitovao 2007.godine, u sezoni 2012/2013. bio je najbolji strijelac FK “Sarajevo” i Premijer lige BiH postigavši rekordnih 26 golova u jednoj sezoni, vlasnik je još jednog rekorda – postigao je 5 golova u jednoj utakmici Premijer lige BiH, po završetku igračke karijere 2017.godine počeo je raditi kao sportski direktor u FK “Olimpik” Sarajevo)

Najbolji sportista u invalidskom sportu je Samir Mehinović (OKI „Kakanj 92“ Kakanj), posebna nagrada za osobe sa invaliditetom dodijeljena je Maliku Brkiću (OKI Kakanj 92), posebna nagrada za osobe sa invaliditetom dodijeljena je Elvedinu Beganoviću.

Samir Mehinović (tokom 2017.godine odigrao je 18 ligaških utakmica za Odbojkaški klub invalida “Kakanj 92” (OKI), učestvovao je sa klubom i na 2 međunarodna turnira, kao i na 3 pozivna turnira, na kantonalnom prvenstvu u kuglanju za osobe sa invaliditetom osvojio je bronzanu medalju, u Kragujevcu je osvojio zlatnu medalju u dizanju tegova za osobe sa invaliditetom do 107 kg kao i srebrenu medalju u disciplini obaranje ruke)

Malik Brkić (dugogodišnji je član OKI “Kakanj 92”, učesnik je kantonalnih prvenstava osoba sa invaliditetom u pikadu, bočanju i malom nogometu)

Elvedin Beganović (član je Odbojkaškog kluba invalida “Kakanj 92”, učesnik je kantonalnih prvenstava u stonom tenisu, pikadu i bočanju)

Za mlade nade kakanjskog sporta proglašeni su:

Karate klub Visoko Visoko Elma Podojak
Karate klub REI Zenica Laida Ganibegović
Taekwondo klub Centar Kakanj Ahmed Škulj
Kik boks klub Ratnik Kakanj Smaka Kenan
Karate klub Sakib Bitić Stojčić Ilija
Judo klub Kakanj Čatić Abid
Taekwondo klub NUR Kakanj Ismir Kovač
Taekwondo klub NUR Kakanj Adna Berbić
Teniski klub TTT-game Kakanj Abdul  Kerim Ganibegović
Naša škola sporta Sajra Čaluk
Naša škola sporta Nejra Selimović
Odbojkaški klub Arabi Kakanj Amila Čaluk
Odbojkaški klub Arabi Kakanj Lucija Ravlija
Ženski odbojkaški klub Kakanj Lejla Goralija
Ženski odbojkaški klub Kakanj Nedžma Smolo
Odbojkaški klub Kakanj 78 Begić Ramiz
Odbojkaški klub Kakanj 78 Fazlić Adin
Košarkaški klub Kakanj Bešić Emin
Košarkaški klub Kakanj Salkić Azur
Rukometni klub Kakanj Enes Husika
Rukometni klub Kakanj Bilal Zaimović
Fudbalski klub Mladost Hrustanović Anes
Fudbalski klub Mladost Merdić Dženis
Fudbalski klub Rudar Kakanj Sedad Subašić
Fudbalski klub Rudar Kakanj Benjamin Šemić

 

                           

Mlade nade kakanjskog sporta