Utorak , 18 Decembar 2018
Ugovore potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača: Ukupna površina na kojoj će se u Kaknju uzgajati zeleni feferon iznosi 50 dunuma

Ugovore potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača: Ukupna površina na kojoj će se u Kaknju uzgajati zeleni feferon iznosi 50 dunuma

U četvrtak 14.12.2017.godine u Omladinskom centru Kakanj upriličeno je potpisivanje ugovora između kakanjskih poljoprivrednih proizvođača koji su se do sada prijavili na projekat i njemačke firme Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, koja je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal,  a čiju vrijednost bi proizvođači  vratili kroz otkupljeni plod.

Ugovore je potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača. Ukupna površina na kojoj će se u Kaknju uzgajati zeleni feferon iznosi 50 dunuma.

Zabilježeno na potpisivanju ugovora

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar,  nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor slijedeće:

  • Sadni materijal, koji oni obezbjeđuju,
  • Đubriva i zaštitna sredstva,
  • Sistem za navodnjavanje „kap po kap“,
  • Malč foliju,
  • Edukaciju,
  • Organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.700 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1 do 4 dunuma. Firma  Carl Kuehne sugeriše da je najbolje izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od 2-4 dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Mogući prinosi po dunumu iznose od 5 – 7 tona. Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kilogramu. Moguć je čist prihod od 3.000 KM. Berba je svakih 8 do 12 dana, a tokom vegetacije ima 8 do 10 berbi.

Brošuru sa informacijama o uslovima za proizvodnju i mjerama njege možete vidjeti klikom ovdje 

Leave a Reply