Srijeda , 16 Januar 2019
Preporuke iz Službe za privredu: Zaštita od Kruškine buhe (Psylla pyri)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preporuke iz Službe za privredu: Zaštita od Kruškine buhe (Psylla pyri)

Kruškina buha (Psylla pyri) je insekt koji je prisutan u gotovo svim krajevima svijeta gdje se gaji ova voćna vrsta. Smatra se jednim od najvećih neprijatelja poljoprivrednih proizvođača koji se bave uzgojem kruške, jer može da nanese ogromne štete. Najbolji način zaštite je praćenje prisutnosti odraslih jedinki i larvi, kao i njihovo adekvatno uklanjanje.

Kruškina buha ima 4-5 generacija godišnje. Zimska forma je tamno-smeđa sa nekoliko crnih i narandžastih pjega. Ljetna forma je svijetlo-smeđa sa nekoliko tamnih i narandžastih pjega.

U pitanju je štetočina koja pričinjava dvije vrste šteta: prva je posljedica sisanja sokova, a druga nastupa zbog lučenja medne rose iz njenih žlijezda.

Pojavljuje se rano u proljeće, krajem marta, čim se 2-3 dana temperatura ustali i dostigne 10°C.  Štete pričinjava larva, koja se u kolonijama javlja na mladim izbojcima i listićima. Larve sišu sokove i izazivaju zastoj letorasta, smanjuje se asimilaciona površina, lišće se kovrdža , suši i opada.

Kruškina buva luči mednu rosu na koju se naseljava gljiva čađavica, sprečava se proces fotosinteze što utiče na kvalitet voćke.

Zbog većeg broja generacija, visoke plodnosti, a samim tim i velikih šteta koje izaziva u vegetaciji, štetočinu moramo suzbijati u početnim fazama razvoja. Kada je temperatura viša od 10°C štetočina izlazi iz skrovitih mjesta, pari se i tada treba obaviti zimsko tretiranje, čime se olakšava zaštita tokom vegetacije.

Zimsko tretiranje:  Za ovo tretiranje koristiti kombinaciju mineralnog ulja i insekticida iz grupe piretroida u koncentraciji prema uputstvu proizvođača. Preparati: Bijelo ulje, Galmin (3-4%, u fazi razvoja pupoljaka), Crveno ulje (2-3%, tokom mirovanja i početkom vegetacije) I dr.

Tokom vegetacije:  Vertimec 018 – EC (0,05-0,075% uz dodatak 0,25% mineralnog ulja, tretiranjem u vreme masovnog piljenja larvi, poslije opadanja kruničnih listića), Cipkord 20-EC,Talstar 10-EC, Futocid-EC (0,05% tretiranjem u proleće na početku piljenja larvi), Pyrinex 48-EC, Kozma (0,15%, u vreme pojave prvih jedinki), Nurelle-D, Perfekthion, Sistemin 40-EC, Fosfamid 40-EC, Dimetogal  (0,1 – 0,2% u vreme registrovanja pojave) , Fastac 10-EC (0,018-0,02% tretiranjem na početku formiranja prvih kolonija)

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom proizvođača, a posebnu pažnju obratiti na zaštitu pčela.