Nedjelja , 22 April 2018
Preporuke iz Službe za privredu: Zimska rezidba i  prskanje voća

Preporuke iz Službe za privredu: Zimska rezidba i prskanje voća

Zimska rezidba je jedan od najvažnijih poslova u voćnjaku.Voće se orezuje u vrijeme biološkog mirovanja. Rezidbom treba odstaniti mumificirane i zaostale plodove, polomljenje i sasušene grane, bijele mladare i grane zahvaćene ervinijom, koje treba odsjeći za 40-60 centimetara niže od zaraženog mjesta. Jačina rezidbe zavisi od rodnosti i starosti stabla. Rezidba se izvodi u periodu formiranja i održavanja uzgojnog oblika, a osnovni cilj rezidbe je uspostavljanje ravnoteže između rodnosti i vegetativnog rasta voćke. Rezidba je osnova za dobar i kvalitetan rod. Osnovna funkcija jeste da se omogući lakše prodiranje sunčeve svjetlosti u krošnju voćke, a takođe i bolje strujanje vazduha unutar krošnje kako bi što manje bilo bolesti i štetočina te kako bi se u isto vrijeme dobili kvalitetniji plodovi.

Nakon obavljene rezidbe potrebno je obaviti zimsko prskanje voća. Zimsko tretiranje voćaka je značajna i obavezna mjera u proizvodnji voća. Izvodi se u vrijeme mirovanja vegetacije. Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se tretiranje obavi u drugoj polovini februara i početkom marta. Koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.

Osnovna komponenta u zimskom prskanju su sredstva na bazi bakra. Zbog prisustva štitastih vaši i drugih štetnih organizama potrebno je dodati i mineralna ulja. Pored zimskog prskanja potrebno je i okrečiti voćna stabla, jer se tako usporava rano kretanje vegetacije, a time se smanjuje i opasnost od kasnih proljetnih mrazeva

Leave a Reply