Ponedjeljak , 18 Juni 2018
Pojava niskih temperatura i snijega u periodu vegetacije: Preporuke iz Službe za privredu

Pojava niskih temperatura i snijega u periodu vegetacije: Preporuke iz Službe za privredu

Pojava niskih temperatura i snijega u ovom periodu vegetacije negativno utječe na većinu poljoprivrednih kultura, a posebno u oblasti voćarstva i povrtlarstva. Voćne vrste trenutno se nalaze u veoma osjetljivoj fazi u periodu cvjetanja ili fazi zametanja plodova, a povrtlarske kulture su tek posijane ili posađene u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Kako bi se ublažile posljedice u navedenim oblastima, nadležna služba Općine Kakanj preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da obave slijedeće aktivnosti:

Imajući u vidu da snijeg može oštetiti i polomiti rodne grane, trebalo bi shodno mogućnostima obaviti čišćenje snijega sa istih ručnim otresanjem, kako bi se rodne grane rasteretile i ublažilo lomljenje. Kod jagodičastog voća trebalo bi obaviti i podvezivanje špage ispod rodnih grana kako bi se grane naslonile i zaštitile od lomljenja. Rodne grane koje su napukle ne treba odmah uklanjati, jer će dobar dio njih nastaviti razvijati se i plodonositi.

Prema najavama meteorologa, niske temperature mogu se očekivati u narednim danima, što će usloviti pojavu mraza koji može dovesti do oštećenja cvjetova i zametnutih plodova, kao i mladih izdanaka.

U našim uslovima postoje dvije mogućnosti zaštite: zadimljavanjem, odnosno utopljavanjem i primjenom biostimulatora. Vatra ili zadimljavanje je efikasan način ukoliko se radi pravilno jer proizvođači često koriste materijal koji dimi, ali ne stvara toplotu. Pravilno je da se zapali i kontroliše više malih vatri, što u praksi nije toliko problematično. Ukoliko se koristi piljevina poljoprivredni proizvođači je mogu upakovati u vreće i blagovremeno rasporediti..

Nakon stabilizacije vremenskih prilika, trebalo bi odmah obaviti prskanje biostimulatorima, kao što su Sinergon 2000, Aminoflex ili nekom drugom aminokiselinom koja ublažava stresne situacije i pomaže biljci da što bolje podnese ove šokove.

Također preporučuje se prokopavanje kanala i popravak drenaže, kako bi se višak vode izveo iz voćnjaka.

Niske temperature i mraz mogli bi pričiniti štete i na usjevima kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima i staklenicima. Preporuka je da se tek posađene biljke prekriju agril folijom ili drugim tekstilom koji se koristi u poljoprivredi. Osim toga, ko je u mogućnosti može u plastenike i staklenike postaviti i grijalice.

Leave a Reply