Subota , 24 Februar 2018
Pripreme za izgradnju puta iza pomoćnog stadiona FK “Rudar”: U naselju Varda srušeno još nekoliko bespravno izgrađenih objekata

Pripreme za izgradnju puta iza pomoćnog stadiona FK “Rudar”: U naselju Varda srušeno još nekoliko bespravno izgrađenih objekata

Nakon što je u proteklom periodu srušeno 15 bespravno izgrađenih stambenih objekata u naselju Varda i nakon što su porodice iz tih objekata zbrinute kroz izgradnju zgrada socijalnog stanovanja (donatorska sredstva uz učešće Općine Kakanj), danas su u okviru priprema za izgradnju puta iza pomoćnog stadiona FK “Rudar” srušena još dva bespravno izgrađena pomoćna objekta, jedan bespravno izgrađeni stambeni objekat i dva bespravno izgrađena vanjska toaleta.

Podsjetimo, na lokaciji pomoćnog stadiona FK “Rudar” u toku su aktivnosti na realizaciji prve faze projekta “Oaza” u okviru kojeg će se ilegalna deponija smeća i zapuštena zona oko pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu (igralište i drugi sadržaji). Cilj projekta koji se finansira sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je  podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.

U okviru aktivnosti na realizaciji projekta “Oaza” radi se na raščišćavanju ilegalne deponije smeća i izgradnji igrališta u naselju Varda, u blizini nove zgrade socijalnog stanovanja čija se izgradnja privodi kraju (peta po redu zgrada u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma, zgrade se grade donatorskim sredstvima uz učešće Općine Kakanj).

Edukativno-rekreativno-zabavni park za djecu i omladinu koji se gradi će imati mnoštvo sadržaja kojima će se podizati svijest posjetilaca o važnosti zaštite životne sredine. Osim mobilijara zabavnog karaktera, radit će se i na formiranju male edukativne botaničke bašte. Realizacijom ovog projekta FK “Rudar” Kakanj će dobiti pomoćni teren pogodan za treninge prvog tima, ali i za takmičarske nastupe mlađih selekcija koje više neće biti prinuđene tražiti terene za nastupe u drugim općinama.

 

Leave a Reply