Nedjelja , 17 Februar 2019
Vremeplov: Skijanje u Kaknju

Vremeplov: Skijanje u Kaknju

Hroničari su zabilježili da su Kakanjci ostvarivali zapažene rezultate na takmičenjima u zimskim sportovima.

„Vlašić je od 24. do 26. februara 1980. godine bio domaćin Prvog republičkog finala u zimskim sportovima, a u okviru Malih olimpijskih igara učenika osnovnih i srednjih škola. Oko 300 najboljih iz četrdeset opština SR BiH, oko 12 000 osnovaca i srednjoškolaca, koji su prethodno učestvovali na razrednim i opštinskim takmičenjima, odmjerili su svoje umijeće u sankanju, slalomu, veleslalomu, trčanju u muškoj i ženskoj konkurenciji. Takmičari naše opštine učestvovali su sa 257 učesnika prethodno na Opštinskom finalu na Vlašiću, a pobjednici su nastupali na ovom odlično organizovanom republičkom takmičenju.

Na ovom takmičenju nisu bili primarni rezultati, već učešće što većeg broja učenika u svim stepenima takmičenja. Predstavnici Kaknja osvojili su, u ukupnom plasmanu, treće mjesto, a iza ekipa Pala i Travnika, gdje je dugogodišnja tradicija i kvalitet zimskih sportova, pa je ovaj uspjeh zaista vrijedan. Zbog toga je Koordinacioni odbor Malih olimpijskih igara dodijelio kao nagradu kakanjskoj ekipi deset pari skija u vrijednosti od 3 miliona starih dinara, a koje će služiti za dalju obuku u smučanju“, zapisano je uKakanjskim novinama, broj 25 od 12. marta 1980. godine.

Nekad su kakanjski ljubitelji zimskih sportova morali da putuju do Jahorine ili Vlašića (foto iz 1980. godine), danas Kakanj ima Ponijere sa stazom i ski-liftom

 

Leave a Reply