Subota , 23 Februar 2019
U Kaknju se sve modernizira i unapređuje, pa tako i taksi djelatnost: U našem gradu uskoro aplikacija “mojTaxi” koja omogućava pozivanje taksi vozila uz pomoć savremenih informacionih tehnologija

U Kaknju se sve modernizira i unapređuje, pa tako i taksi djelatnost: U našem gradu uskoro aplikacija “mojTaxi” koja omogućava pozivanje taksi vozila uz pomoć savremenih informacionih tehnologija

U uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre nedavno je predstavljena aplikacija “mojTaxi” koja omogućava jednostavno pozivanja taksi vozila uz pomoć nekoliko klikova na mobilnom telefonu. Aplikacija se veoma jednostavno instalira, kao i Viber i druge aplikacija, sa Google Playstore.

Nakon instaliranja, u gornjem lijevom uglu ekrana se bira opcija poziva taksija. Aplikacija koristi Google Maps, pa će formular koji se pojavi, zahvaljujući GPS aplikaciji u telefonu, prikazati ulicu u kojoj se trenutno nalazi osoba koja poziva taksi. Nakon što se potvrdi adresa, “mojTaxi app” će locirati najbliže slobodno vozilo. Kada vozač prihvati vožnju na ekranu će se ispisati broj taksi vozila koji dolazi po putnika, a na mapi će odabrano taksi vozilo biti obilježeno “zlatnim” pinom. Kretanja vozila na mapi su u realnom vremenu, uz “osvježenje” lokacije svakih 5 sekundi, tako da se vozilo koje dolazi po putnika možete pratiti na mapi unutar aplikacije.

Ukoliko osoba koja poziva taksi ne želi automatski odabir, možete odabrati i bilo koje vozilo u svojoj blizini označeno zelenim pinom na mapi u aplikaciji.

Da bi se moglo pozivati taksi vozila putem aplikacije mojTaxi potrebna je registracija sa validnom e-mail adresom, te aktiviranje naloga. Nakon aktivacije, u  profilu osobe koja poziva će se bilježiti svi pozivi, kao i korištena taxi vozila.

Ukoliko putnik nešto zaboravi u taksi vozilu, lako može u svom profilu pronaći broj taksija kojeg je koristio te tako može lako pronaći svoje zaboravljene stvari.

Obzirom da primjena ovog sistema zahtijeva nabavku određene informatičke opreme, Općina Kakanj će finansijski pomoći buduće aktivnosti kakanjskih taksista na uvođenje ovih savremenih tehnologija na području Kaknja.