Ponedjeljak , 18 Juni 2018
U naselju Varda upriličena svečanost primopredaje ključeva i otvaranje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja

U naselju Varda upriličena svečanost primopredaje ključeva i otvaranje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja

U kakanjskom naselju Varda, u blizini pomoćnog stadiona FK “Rudar”, danas je upriličena svečanost primopredaje ključeva i otvaranje  pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u koju je uselilo 8 porodica Roma. Svečanosti su prisustvovati Massimo Mina, rukovodilac Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH, Njegova Ekselencija Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, predstavnici institucija i donatora koji su podržali izgradnju zgrada socijalnog stanovanja, te drugi gosti.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta „AKCIJA ROMA – Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti”. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći, a kofinansiraju ga lokalne vlasti. Projekat implementira Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austrija International” u partnerstvu sa njemačkom organizacijom ASB i Udruženjem Romski informativni centar “Kali Sara”. Radovi na izgradnji zgrade koštali su oko  350.000 KM. Izvođač radova bilo je preduzeće „Trgošped“ Kakanj. Realizaciju projekta  Općina Kakanj je pomogla kroz sufinansiranje, kroz dodjelu zemljišta, obezbjeđenje potrebnih dozvola, priključenjem zgrade na komununalnu infrastrukturu, te vanjskim uređenjem. Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica izdvojilo je 100.000 KM za 7 projektnih općina u F BiH, a Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK izdvojilo je 50.000 KM za općine Kakanj i Zavidovići i za grad Zenica. Radovi su počeli u julu 2016.godine. Kako bi se osigurao prostor za izgradnju zgrade tada je realizirano još jedno u nizu rušenja improviziranih i bespravno izgrađenih objekata u ovom naselju  (stambeno zbrinjavanje obuhvata i porodice čiji se objekti ruše), nakon čega je realizirana i izgradnja potpornog zida, a potom i izgradnja stanova. Stanovi se daju na korištenje, a vlasnik ostaje Općina Kakanj.

Prisutnima na svečanosti obratio se, između ostalih, i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra. Govor načelnika se može vidjeti klikom ovdje

U skorijem periodu može se očekivati i izgradnja šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda. I ova zgrada će se graditi uz pomoć donatorskih sredstava.

Prije otvaranja zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda, načelnik Nermin Mandra je u sali Općine Kakanj upriličio prijem za goste.

Značajna novčana sredstva koja su došla i koja će stići u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja romskih porodica u naselju Varda, spremnosti Općine Kakanj da finansijski učestvuje u realizaciji ovih projekata, te nastojanja da se ova gradska lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome. Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjen je značajan broj ovakvih objekata.

Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

U blizini novoizgrađenog stambenog objekta u naselju Varda završene su i aktivnosti na realizaciji prve faze projekta “Oaza” u okviru kojih je ilegalna deponija smeća i zapuštena zona oko pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvorena u edukativno-rekreativno-zabavni park. Cilj projekta koji se finansira sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je  podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat je implementiralo Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.
Edukativno-rekreativno-zabavni park “Oaza” u naselju Varda

Leave a Reply