Utorak , 24 April 2018
Važna obavještenja i dodatna pojašnjenja u vezi zimskog održavanja

Važna obavještenja i dodatna pojašnjenja u vezi zimskog održavanja

Zimska služba: Nakon intervencije na svim ugovorenim pravcima i angažiranjem raspoložive mehanizacije za otklanjenje snijega, na svim cestama uspostavljena je prohodnost, poziv subjektima da očiste snijeg ispred svog praga, kazne za one koji to ne učine

Petak, 6. januar 2017. godina, 13:00 sati: Nakon sinošnjih i jutrošnjih intervencija, sva raspoloživa mehanizacija “Trgošpeda” i “Vodokoma” i danas je ponovo intervenirala na svim ugovorenim pravcima, prema prioritetima. Izdati su i nalozi za nove intervencije i na onim putevima čije održavanje nije definirano ugovorom o redovnom održavanju, što znači da je angažirana dodatna mehanizacija “Trgošpeda” i da su angažirani raspoloživi traktori sa grtalicama po selima, a očekuje se da mještani i dalje učestvuju u aktivnostima posipanja obzirom da su u sve mjesne zajednice dostavljene potrebne količine abrazivnog materijala.

Tokom protekle noći zimska Služba  JP „Vodokom“ djelovala je na području užeg gradskog područja gdje je vršeno mašinsko posipanje abrazivnog materijala i razgrtanje snijega u ul. Alije Izetbegovića i Ulici branilaca, te svih prilaza i mostova u gradskom području, kao i uzbrdica i kritičnih mjesta kao što su: ZPO, Brus, Bare, Plandište, Malente Bošnjaka, 4. juli, O. Đafića, Albanija-Zgošća, Varda, 309., Omera Maslića…Također, od 2h poslije ponoći, vršeno je mašinsko razgrtanje na putnim pravcima i naseljima: Doboj, Bičer, Koprivnica, Hrasnice, Banjevac, Čatići, Hrasno, Gora, Kraljeva Sutjeska, Željeznička stanica.

U ranim jutarnjim satima zimske službe su krenule sa čišćenjem u neseljima Čizmići, Alagići, Crnač, Povezice, Patriotske lige, Šumonjička i dr.. Ulica Rudi Čajevec nije očišćena jer grtalica nije mogla da prođe radi parkiranih vozila.Na svim cestama uspostavljena je prohodnost uz obavezu upotrebe zimske opreme na vozilima. Redovni linijski autobuski saobraćaj odvija se po redu vožnje.

Ovom prilikom još jednom podsjećamo na obaveze vlasnika i korisnika stanova i lokala u pogledu uklanjanja snijega i leda, obzirom da su proteklih dana zabilježeni slučajevi nesavjesnog postupanja određenog broja građana koji snijeg iz svojih dvorišta izbacuju na ulice i trotoare.

Odlukom o komunalnom redu  definisane su obaveze građana i nadležnih preduzeća u pogledu čišćenja od snijega i leda, te su predviđene i novčane kazne za nepostupanje po odredbama Odluke o komunalnom redu do 300,00 KM.

Za uklanjanje snijega i leda sa:

– trotoara uz zgrade, odgovorni su vlasnici zgrada, odnosno vlasnici ili korisnici stanova ili poslovnih prostorija u zgradi.

– trotoara ispred uličnih lokala odgovorni su vlasnici i korisnici lokala.

– pločnika uz kioske i pokretne uređaje odgovorni su vlasnici, odnosno korisnici kioska i pokretnih uređaja.

– trotoara, parkirališta, tržnica, sportskih objekata, autobusnih stajališta i sličnih prostora odgovorno je pravno lice koje upravlja tim površinama ili se njima koristi, odnosno pravno i fizičko lice kojem je povjereno održavanje ovih površina.

Nadležno preduzeće je odgovorno za uklanjanje snijega sa javnih saobraćajnih površina (ulice, ceste), te za uklanjanje snijega i leda sa staza, stepeništa i puteva na javnim površinama.

Strogo je zabranjeno:

  • iznošenje i gomilanje snijegaiz dvorišta, bašti i drugih površina na ulice i trotoare,
  • bacanje snijegaispred zgrada na saobraćajnicu,
  • zatvaranje snijegom i ledom slivnika i šahtova,
  • deponovanje snijegai leda u parkove i na zelene površine,
  • sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama i na zaleđenim vodenim površinama.

Nadležna inspekcija svakodnevno (i neradnim danima) kontroliše postupanje po naprijed navedenom, a licima koja se ne pridržavaju istog izdaju se prekršajni nalozi.

Još jednom apelujemo na sve subjekte da ispunjavaju svoje obaveze, a kako bi izbjegli novčano kažnjavanje. Također, preporučujemo svim subjektima da prijave svako ponašanje koje je suprotno predviđenim odredbama Odluke o komunalnom redu.

 

Leave a Reply